erb obce

Obec Remetské Hámre

Vihorlatské vrchy

11.10.2021

Vihorlatské vrchy sú pohorím sopečného pôvodu .Rozprestierajú sa na území okresov Michalovce ,Humenné ,Sobrance a Snina .Sú oddychovou zónou nielen pre domácich ,ale aj pre návštevníkov z celej republiky a zahraničia, ktorí z rôznych dôvodov zavítajú do tejto oblasti. Ponúkajú nesčítaľné množstvo prírodných a iných zaujímavosti ,kde môže návštevník oddychovať. Spomenieme len niektoré z nich, ktoré sú bežne dostupné z obce. Vynecháme prírodné skvosty chránených prírodných rezervácií a pamiatok,ktoré opisujeme v samostatných článkoch. Všetky tieto prírodné rezervácie a pamiatky je dovolené navštíviť ,podliehajú však vysokým stupňom ochrany. 

Na prvom mieste je bezpochyby dominanta Vihorlatských vrchov, sopečný Vihorlat s nadmorsku výškou 1076 m. Pri pohľade na vrchol Vihorlatu z diaľky sú aj voľným okom pozorovateľné štyri kopčeky. Na najvyššom z nich je umiestnený masívny stĺp zakončený krížom.Vrchol Vihorlatu je častým cieľom aj skupinovej turistiky. Z jeho vrcholu je nádherný pohľad na rozsiahlu Východoslovenskú nížinu.Za dobrého počasia môžete zazrieť vrcholy štítov Výsokých Tatier. Najviac výstupov sa začína z Poruby pod Vihorlatom, Remetských Hámrov,Zemplínkych Hámrov  alebo zo samotného Morského oka.

Vyhľadávaným turistickým cieľom je trasa Potašňa -Strihovské sedlo -Strihovská Poľana -Nebažec -Sninský Kameň. Poskytuje nádherné výhľady na scenériu okolitých lesov.

Zo samotnej obce môžete vyraziť na Múr s nadmorskou výškou takmer 833 m.Samotný vrchol je na skalnej vyvýšenine .Výstup k nemu je neoznačený ,preto doporučujeme skúseného sprievodcu.

 

 

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Prírodné pamiatky
Prírodné rezervácie